Skip to content

Veganska hudvårdsprodukter

  • by

Vi har varit i USA i nästan två år och där är det väldigt vanligt att se veganska hudvårdprodukter i affärerna. Det öppnade våra ögon och vi gick snabbt över till att använda dem istället för produkter som inte var märkta med “vegan”. För om de inte var märkta med vegan, skulle man då anta att de innehöll fetter från djur? Och vill vi verkligen smörja våra kroppar med djurfett?

Med hudvårdsprodukter kan det finnas två typer av ingredienser som man kan se upp för: animaliska fetter och alkohol. Det är svårare att luska ut enbart från innehållsförteckningen om en produkt innehåller animaliska ingredienser än om det innehåller alkohol eftersom alkoholen skrivs ut direkt, men animaliska ingredienser kan stå utskrivna som exempelvis glycerin eller glycerol (vilket i mat ofta betecknas som E422) eller något annat.

Så om man hittar en produkt som redan är märkt med “vegan” behöver man egentligen bara se efter om det också innehåller alkohol. Ofta skrivs det ut som alkohol eller etylalkohol, men ibland hittar man också andra alkoholer som benzylalkohol. Då ska man inte oroa sig. Även om benzylalkohol kemiskt tillhör gruppen alkholer så är det inte den alkohol som vi är vaksamma mot. Mer information om etylalkohol och vad de kan heta hittas i inlägget här.

Anledningen till att jag skriver det här inlägget är att igår var vi i affären och skulle köpa duschcreme. Innan vi åkte till USA för två år sedan brukade vi köpa duschkrämer och kroppskrämer från LdB och när vi stod framför hyllan såg vi att de numera är direkt märkta som “vegan”. Helt fantastiskt! Det innebär att vi kan fortsätta använda det här märket även nu när vi försöker att välja enbart vegetabiliska produkter för kroppsvård.

Jag insåg även när vi kom hem att Bliws handtvål (ännu ett vaneköp!) också är märkt som vegan, även om vår version innehåller alkohol. Eftersom alkohol är lösligt i vatten och därmed tvättas bort när vi sköljer med (rikligt) med vatten efter intvålning är jag inte orolig över detta. Men om alkholen är en del i exempelvis en bodylotion, deodorant eller parfym är det såklart en annan sak eftersom dessa ligger kvar på huden och inte sköljs bort.

En ny värld har öppnats sig för mig. Även om jag som vanemänniska föredrar att använda de märken och dofter jag är van vid är det ju alltid trevligt att veta vilka alternativ som finns. När jag var yngre köpte min mamma alltid från Yves Rocher eftersom många av deras produkter också använder vegetabiliska ingredienser. Men finns det fler märken man kan testa? Vad köper du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *