Skip to content

Är din sushi halal?

Sushi är, som vi alla vet, rå fisk och grönsaker med ris. Finns det då anledning att misstänka att den inte är halal?

Sushi blir mer och mer populärt i Sverige. Det är vegetariskt, fettsnålt och gott och fler och fler muslimer i landet ser det som ett halal alternativ när man ska äta ute. Men man bör vara försiktig.

Kan innehålla alkohol

Sushi tillverkas på olika sätt och innehåller olika ingredienser beroende på vart och av vem det tillverkas. Huvudingredienserna är klibbigt sushiris, risvinäger, salt, socker och fisk eller grönsaker. Men i en del sushi kan man finna fler ingredienser, såsom sake eller mirin som är japanska risvin med olika alkoholhalter. Andra ingredienser som kan innehålla alkohol är sojasåsen, men den sojasås av märket Kikkoman som ofta används i sushirestauranger i Sverige brukar vara alkoholfri.

Karmin i Crabsticks

För de som vanligtvis inte äter det röda färgämnet karmin (E120) som tillverkas av torkade löss bör man även vara vaksam på de rullar som innehåller crabsticks då vissa av dessa kan ha färgats röda med just detta färgämne. Be kocken om att få titta på förpackningen så vet du med säkerhet vad de innehåller.

Var kan man äta sushi utan alkhol och karmin?

I Stockholmsområdet finns det minst två sushirestauranger/take-away som är alkoholfria och utan crabsticks som innehåller karmin. Om du känner till fler ställen (även utanför Stockholm), hör av dig så att jag kan uppdatera listan!

6 thoughts on “Är din sushi halal?”

    1. Jag förstår nog inte frågan… Är det om jag har misstagit risvinet sake eller risvinet mirin eller är det huruvida risvinägret är ett risvinvinäger?

      Om du klickar i rutan Notify me of follow-up commenst via email får du ett mail när någon svarar på din kommentar.

  1. Hej jag har fått läsa att risvinsvinäger innehåller alkohol, stämmer det?
    Likadant med äppelscidersvinöger och vit/rödvinsvinäger.. sen säger ju namnet en del med ris”vins”vinäger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *