Skip to content

Marabou och Fazer använder vassle tillverkad utan löpe

Jag har varit i kontakt med kundtjänsterna för både Marabous och Fazers choklad och båda har svarat att den vassle som används i deras choklad är biprodukter av osttilverkning, men att osttillverkningen sker antingen med ystenzym eller mikrobiellt löpe.

Fazer: Det löpenzym som används är mikrobiellt tillverkat, alltså ett ickenanimaliskt löpe, som utvinns ur en svamp.

Mondelez (Marabou): Våra två vassleingredienser i Marabou Mjölkchoklad använder ett ystenzym, dvs vi använder inte löpe från kalvmage.

Detta var förväntat då den största tillverkaren av ost i Sverige, Arla, sedan flera år tillbaka till största delen har gått över till att använda ystenzym istället för löpe. Därmed är choklad från Marabou och Fazer som innehåller vassle inte längre klassade som osäkra.

Jag ville dela med mig av denna glada nyhet så snart jag kunde, men ett mer preciserat inlägg om de olika produkterna som tillverkas av dessa två företag kommer sannolikt vid senare tillfälle. Vassle är tyvärr inte det enda man behöver se upp för i choklad.

Fazer har i förebyggande syfte även informerat mig om att de aromer som används för att tillverka deras choklad Geisha inte använder sig av alkohol. Det är glada nyheter!

Förhoppningsvis kommer även information om Cloetta snart. Är det något annat märke som ni undrar över?

Tags:

22 thoughts on “Marabou och Fazer använder vassle tillverkad utan löpe”

 1. Tack för att du gör detta. Alltså söker och reder ut vad som är halal och harm. Må Allah ge dig belöning och jannatul firdos. Amen??

 2. Jag minns att en person i en gamal Facebookgrupp för ett par år sen kontaktade bl.a. Marabou för att fråga om just vasslet i deras choklad, och fick svaret att det varierar beroende på leverantören av vasslet.

  Efter att ha läst ditt inlägg tog jag mig friheten att på egen hand kontakta Marabou via Facebook 27/3:

  “Hej. Vassle som ni använder som ingrediens i många av era produkter, är den tillverkad mha animalisk eller icke animalisk löpe?”

  Idag 30/3 fick jag svar:

  “Hej Hussein! Tack för din fråga! Vi har vasslepulver i en del produkter eftersom det är ett bra livsmedel och dessutom fungerar bra i våra produkter som t.ex. pralinfyllningar. Vi försöker att ha löpefri vassle och så är den för det mesta – men vår leverantör kan tyvärr inte garantera 100 % fritt, så vid något tillfälle kan vasslepulvret vara tillverkat med löpe. Det är ingen skillnad jämfört med den tidigare mjölkchokladen i detta avseende. Båda recepten innehåller råvaror (laktos eller vassle) som har sitt ursprung från osttillverkning. De är då i kontakt med ett animaliskt enzym, löpe, så vår choklad kan definitionsmässigt inte kallas ”lämplig i vegetarisk kost”. Ha en bra dag ❤️
  /Marabouteamet”

 3. Assalamu alaikum!
  Tänkte skicka frågorna i “Questions?” men det går EJ, så jag ställer de här. För det första vill jag tacka dig för all information som du publicerat på denna sida, eftersom det har hjälpt mig enormt att ta reda på vad jag kan och inte kan äta som praktiserande muslim (som även följer Shafie rättskola som dig). För det andra vill jag fråga om de här vanliga “extra tuggummi” är halal eller inte? Undrar också om du kan skriva nåt om tuggummi.

  Jag skulle vara tacksam om du ville vara vänlig att snabbt svara.

  1. Tack för att du uppmärksammade felet med kontaktformuläret. Det är nu åtgärdat.
   Gällande tuggummi – det är många som har frågat specifikt om det, så jag har lagt upp det på min lista att skriva om. Generellt undviker jag personligen tuggummi eftersom det har varit svårt att hitta tuggummi som sannolikt är halal. Många tuggummin har historiskt innehållt gelatin och många befintliga tuggummin (som exempelvis Extra)innehåller glycerol (E422) som fuktighetsbevarande medel. Från livsmedelsverkets hemsida kan man läsa att: Förekommer naturligt, bl a kemiskt bundet i fett, varur det renframställs. Fettet kan komma från såväl växter som djur, t ex gris. Kan också framställas syntetiskt.

   För att veta om glycerolet är vegetabiliskt eller animaliskt måste företagens kundtjänster kontaktas.

   Hoppas att svaret var till någon hjälp 🙂

   1. Hej!

    De senaste åren har det kommit ut en hel del vegansk tuggummin, kanske kan de vara något att titta på. De innehåller ju iallafall garanterat inget animaliskt som kan bli fel.

    PS. Jag hittade din sida när jag googlade efter annat. Vilken skatt den är 😊 Jag kommer att återkomma om jag blir osäker på om jag kan bjuda mina muslimska vänner på något. Jag ska absolut tipsa andra om den med.

 4. Hej!

  De senaste åren har det kommit ut en hel del vegansk tuggummin, kanske kan de vara något att titta på. De innehåller ju iallafall garanterat inget animaliskt som kan bli fel.

  PS. Jag hittade din sida när jag googlade efter annat. Vilken skatt den är 😊 Jag kommer att återkomma om jag blir osäker på om jag kan bjuda mina muslimska vänner på något. Jag ska absolut tipsa andra om den med.

 5. Hej, många aromer innehåller alkohol, hur gör vi där?
  Jag har varit i kontakt med mondelez och de berättade att slutprodukten av vissa av deras marabou choklad innehåller mindre än 0,1% alkohol. Det är ju fortfarande alkohol i chokladen, vet ni hur det ser ut i andra produkter då nästan allt innehåller alkohol.

  1. Tyvärr är alkohol ett vanligt lösningsmedel och som du säger är många aromer lösta i det. Ofta används det i lite billigare produkter för att minska på kostnaderna, men dessvärre så är inte dyrare produkter en garanti för att det inte finns aromer i produkten. Vill man vara helt säker på att undvika detta kan man dock satsa på dessa dyrare produkter och noggrannt läsa innehållsförteckningen.

 6. asalamalaikum. Jazakum Allah khair. Jag vill fråga om dumle tillverkat av Fazer då det står att det innehåller lecitin (bl.a. soja) så att det kan vara något annat i det eller? Jag har försökt hitta något kontaktsätt med fader men hittade inget! har ni något information om detta?
  må Allah belöna er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *