Skip to content

Vilken alkohol är halal?

Alla vet väl att det inte är tillåtet för muslimer att dricka alkohol, men hur är det med allt annat som innehåller alkohol, till exempel choklad och parfym?

Som alltid när det gäller fiqh-ämnen så kan svaren variera mellan de olika skolorna, men innan vi går in på den diskussionen kanske det kan vara intressant att veta vad alkohol är för något och var det kommer ifrån.

Vad är alkohol?

EtanolPå “kemispråk” är alkohol ett väldigt inkluderande begrepp som omfattar alla ämnen som innehåller en hydroxylgrupp (ibland kallad för en O-H-grupp). Dessa inkluderar ämnen som metanol (ofta kallad träsprit), glykol (som ofta hittas i kylarvätska) och det man i dagligt tal kallar för alkohol, dvs etanol (eller etylalkohol). De flesta alkoholer är giftiga och kan därför inte konsumeras av människor utan att kroppen tar skada.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på etylalkohol, eftersom det är den alkohol som används som berusningsmedel.

Var kommer etylalkohol ifrån?

Etylalkohol kan framställas på olika sätt, men för konsumptionsändamål använder man sig av fermentering av jordbruksprodukter.

Hur framställs etylalkohol?

Genom att blanda jäst med sockerhaltiga frukter i en syrefattig miljö får man en kemisk reaktion som resulterar i etylalkohol (CH3CH2OH) och koldioxid (CO2):

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
C12H22O11 + H2O → 4 CH3CH2OH + 4 CO2

Dock måste man vara vaksam, eftersom om man låter reaktionen fortlöpa för länge får man istället vinäger.

När är etylalkohol halal?

“O you who believe! Intoxicants (all kinds of alcoholic drinks), gambling, al-ansāb , and al-azlām (arrows for seeking luck or decision) are an abomination of Shayṭān’s (Satan’s) handiwork. So avoid (strictly all) that (abomination) in order that you may be successful. Satan’s plan is to sow hatred and enmity amongst you with intoxicants and gambling, and to hamper you from the remembrance of Allah and from prayer. Will you not give up?”

Qurʼan, Surah 5 (al-Maʼidah), ayah 90-91

Detta citat gör att alla alkoholhaltiga drycker som vin och sprit, men även cider och alkoläsk är förbjudna för troende muslimer.

Etylalkohol kan dock hittas i många andra ämnen. I vissa fall bildas det naturligt, exempelvis när man bakar bröd, eller tillverkar filmjölk. I dessa fall är den naturligt förekommande etylakoholen halal (tillåten) att konsumera.

Alkoholhaltiga preparat

Varor som innehåller mer än 2,25 volymprocent alkohol och som inte är alkoholdryck, teknisk sprit eller läkemedel som omfattas av läkemedelslagen betecknas som alkoholhaltiga preparat. Gruppen omfattar bland annat många kosmetiska produkter, aromer och livsmedel – till exempel praliner och matlagningsvin. För dessa varor kan åsikterna om halalstatusen skilja sig åt bland de olika rättskolorna.

“Allt som är berusande i liten mängd är förbjudet även i små mängder.”

– Tirmidhi, Abu Dawood och Ibn Majah

I Shafieskolan är all etylalkohol som inte är naturligt förekommande förbjuden. Det innebär att även sådant som vanligtvis klassificeras som alkoholfritt som alkoholfri cider eller alkoholfria viner är förjudna, liksom ämnen som har lösts i alkohol (som vissa tillsatser, smaksättare och färgämnen). Inom EU klassificeras allt som innehåller mindre än 1.2% alkohol som alkoholfritt och behöver därmed inte deklareras på förpackningen.

Kan man använda parfym som innehåller etylalkohol?

De olika skolorna skiljer sig åt även i bedömningen av användning av alkohol som man inte tänker konsumera. I Shafieskolan anses alkohol som är berusande som smutsigt (najis) och allt det kommer i kontakt med blir då också smutsigt. Detta gör att parfymer och annat som innehåller etylakohol är otillåtet (haram) att använda. Här skiljer man dock på naturligt förekommande och tillsatt etylalkohol.

Finns det alkohol man kan förtära?

Om man utgår ifrån att något inte är berusande (som fruktjuice eller bröd), men ändå innehåller alkohol naturligt i så små mängder att det inte kan bli berusande anses inte alkoholen som najis och det kan då konsumeras. Om man däremot utgår från något som från början inte är berusande (som ett färgämne), men tillsätter alkohol (som är najis) blir hela blandningen najis och haram. Detta sker i tillverkning av parfym som innehåller alkohol, men även i tillverkning av olika tillsatser som aromer och färgämnen som karamellfärg.

Källor:

24 thoughts on “Vilken alkohol är halal?”

  1. Salam!

   Om parfymen innehåller etylalkohol bör man undvika det. Dock innehåller parfymer sällan etylakohol utan andra alkoholer. Vänligen se innehållsförteckningen.

   Mvh

  2. Du konsumerar inte perfumen, alltså det är inte haram att spreja perfume på sig men i grunden är perfume haram att använda ute eftersom du attraherar motsatta könen med doften du sprejat på dig.

   1. Alkohol är najis (smutsigt) och därför olämpligt att ha på sig (eller sina kläder) när man utför bönen. Vi har inte diskuterar detta i denna artikel, utan begränsar oss till den alkohol som man konsumerar.

  1. Wa alaikum salam!

   Etylalkohol (etanol) som bildas naturligt då jäst och socker reagerar är halal. Tillsatt alkohol är inte halal.

   /Mvh

  1. InshaAllah.

   Jag skriver utifrån Shafie fiqh eftersom det är den skola jag själv följer och känner till bäst. Om du känner någon eller kan rekommendera någon som är kunnig inom de övriga lagskolorna är denna/dessa person(er) välkomna att höra av sig till mig!

   /Mvh

 1. Salam alaikom!

  Jag har tänkt baka kanelbullar men ser att min mandelmassa innehåller etylalkohol. Är det tillåtet att använda denna mandelmassa till bakning? JazakiAllah khayr.

 2. Salam alaikom. På en parfym står att den innehåller: alcohol denatured. Vilket på svenska betyder teknisk sprit som. För att förhindra att teknisk sprit används som alkoholdryck brukar teknisk sprit denatureras ( Info hämtat från Wikipedia). Denaturering, av latin de och natura, ‘göra onaturlig’, innebär rent generellt att ett ämnes beskaffenhet förändras så att det inte kan användas för ett specifikt ändamål (Wikipedia). Vad innebär detta? Är parfymen ända haram att användas?
  Jazakom Allah khairan.

  1. Alkohol finns i många former. Om det bara står denaturerad alkohol kan man anta att det är denaturerad etanol det gäller. All tillsatt etanol gör att en produkt blir haram att konsumera. Tyvärr kan jag inte så mycket om andra användningsområden i nuläget, så det är nog bättre att kontakta en imam i denna fråga.

  1. Svårt att ge ett generellt svar på den frågan. Det bästa vore att kontakta tillverkaren av det märke du är intresserad av för att se om de använder sig av etanol i tillverkningen eller som lösningsmedel för aromen.

   Lycka till!

  1. Även alkoholfri cider är haram. Alkoholfri cider börjar med en högre procentsats alkohol, men den minskas i senare processer. Även alkoholfri cider innehåller alkohol. Systembolaget klassificerar alkoholfritt som att de innehåller mindre än 0.5% alkohol. Det är alltså inte alkoholfritt så som man kan tro.

 3. Salam alaikom!

  Broder jag följer också shafi skolan.
  Jag driver en restaurang och all vår mat är halal, vi funderar på att köpa in Heineken öl 0,0% till sommaren för kunder som vill ha öl. Är det halal eller haram

  1. Enligt Heineken’s hemsida tillverkas 0.0% öl enligt följande: “Heineken® 0.0 is brewed and fermented with Heineken’s unique A-yeast and made with top ingredients with gentle alcohol removal and blending to achieve a fruity flavor and slight malty notes. We gently remove the alcohol with vacuum distillation and blend the brew to perfection with premium quality flavor.”

   Det innebär att alkoholen tillverkas som vanligt men att man därefter tar bort alkoholen. Sådan öl är fortfarande inte halal enligt Shafieskolan, eftersom ölen redan har kontaminerats av alkoholen. Dessutom försvinner inte all alkohol i en destilleringsprocess. Allt under 0.049% kan beskrivas som 0.0% efter avrundning. Det är missledande, men det är tyvärr så marknadsföring fungerar.

  1. Cider innehåller alkohol och är haram. Det gäller även “alkoholfri” cider.
   Julmust kan innehålla tillsatt alkohol genom smakämnena och är i så fall också haram.

 4. Assalamu Alaikum

  Är matvin 0,83 % haram? Köpte nämligen en sås som behövs för att göra inlagda grönsaker utan att läsa 😩 när jag kommer hem så ser jag att det står matvin 0,83%. Vet inget om vin i övrigt så är matvin samma som vin som andra dricker med alkohol i?
  Tack på förhand

  1. Matvin är ett vin med svagare alkoholhalt än “vanligt” vin. Det kan tillverkas genom att ta bort alkoholen från vanligt vin tills man uppnår den alkoholhalt man vill ha. Det är fortfarande vin och haram att konsumera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *