Vad är skillnaden mellan ättika och vinäger?

Vinegar-acetate

I matlagning används ibland ättika eller vinäger. Vad är skillnaden och hur vet man vilken man kan använda?

Tillverkning och innehåll

Ättika och vinäger innehåller båda ättiksyra som ger den sura smaken. Vinäger är en produkt som människan har tillverkat i årtusenden. Det är en följdprodukt av vin och bildas när alkoholen i vinet har omvandlats till ättiksyra. Därmed får vinäger ofta namn av den typ av vin som den ursprugligen kommer från, exempelvis vitvinsvinäger, rödvinsvinäger, risvinäger, osv.

Ättika eller ättiksprit är ren ättiksyra och vatten och tillverkas industriellt genom destillering av metanol (träsprit) eller acetylaldehyd som sedan omvandlas till ättiksyra.

Är vinäger och ättiksprit halal?

acetic-etanol

Ättika (ättiksprit) är halal i alla lagskolor eftersom de tillverkas från ämnen som inte är klassificerade som haram (metanol eller acetylaldehyd). Men för vinäger kommer halalklassificeringen att variera beroende på lagskola. I hanafiskolan är all vinäger halal. I shafieskolan kan vinäger bara bli halal om det sker genom en spontan process, dvs om man inte medvetet har omvandlat vinet till vinäger. Industriellt tillverkad vinäger är sannolikt inte resultatet av spontana processer och är därmed sannolikt inte halal.

För äkta balsamvinäger är det dock annorlunda. Här lagras ojäst druvsaft på sådant sätt att all alkohol som bildas omedelbart förtärs av ättiksyrabakterier och omvandlas därmed genast till ättiksyra. Man kan därmed inte säga att druvsaften först blir till vin för att sedan omvandlas till vinäger, utan det är en kontinuerlig process och därmed bör all balsamvinäger klassificeras som halal. Observera dock att billigare balsamvinäger oftast är uppblandad med vanlig vinvinäger och är då sannolikt inte halal för de som följer Shafieskolan.

6 thoughts on “Vad är skillnaden mellan ättika och vinäger?”

  1. Hejsan!
    Skulle ni kunna lägga in bilder på varor och dess märken som är halal mer än de som redan finns på er hemsida så att man har lite mera koll på vilka varor man kan köpa, t.ex mer mejerivaror som creme fresh, gräddfil, A-fil, olika smak yoghurtar & även crema de balsamico sorter som är halal
    Tack på förhand

  2. “Ättika eller ättiksprit är ren ättiksyra och vatten och tillverkas industriellt genom destillering av metanol (träsprit)..” ska vara ETANOL (o ej giftig metanol!)

    1. Det stämmer att metanol är giftigt, men industriellt tillverkas större delen av all ättika av metanol. När metanolet har omvandlats till ättika har det inte längre samma egenskaper och är inte giftig som metanol är. Däremot är ättikan frätande i höga koncentrationer. Men det finns även ättika som tillverkas av etanol.

    1. Det var ett tag sedan jag var i en svensk affär, men försöker ta tag i det nästa gång jag besöker ett större svenskt varuhus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *