Skip to content

Yoghurt

Mina barn tycker om yoghurt. Men vad bör man tänka på när man ska köpa sin yoghurt?

De flesta yoghurtar är det inga konstigheter med. Yoghurt består oftast av mjölk, socker och mjölksyrabakterier, men de kan även innehålla löpe (oftast kvargvarianter). De flesta fruktyoghurtar innehåller även olika typer av färgämnen och aromer, antingen syntetiska eller naturliga.

Yoggi

Yoggi är Arlas yoghurtsortiment och det märke som vi oftast har i kylskåpet hemma. Yoghurten fördelas på grupperna Dröm, Original, Mini och Laktosfri. Dröm och Original och laktosfri har helt aromfria alternativ (Vanilj) utan tillsatta färgämnen förutom i citronsmaken där gurkmeja används för att ge den gula färgen.. Även den laktosfria varianten är fri från konstigheter, men Mini använder sig av aspartam som sötningsmedel istället för socker. Ingen av Yoggis yoghurt innehåller löpe.

Danonino

Danonino från Danone är en barnyoghurt med många smaker i sortimentet, bland annat fruktkvarg som innehåller kvarg gjord med mjölk, löpe och mjölksyrakultur.  Danonino har ochså drickyoghurt och yoghurt i klämpåse. Dessa verkar inte innehålla några konstigheter.

Yoplait

Safari från Yoplait har också en kvargprodukt, men den är utan löpe. Alla produkter innehåller aromer utom Safaris drickyoghurt med chokladsmak. Yoplaits vanliga fruktyoghurtar innehåller inga konstigheter.

Valio

Valio finns i original och laktosfri variant. Vaniljvarianterna innehåller inga aromer eller färgämnen, inte heller bananyoghurt. Fruktyoghurtar med jordgubb, smultron och hallon använder sig av färgämnet rödbetsrött (E162) som är oproblematisk. I fruktyoghurt med citron används färgämnet kurkumin (E100) medan E141 används i päronyoghurten och E160a (karotener) i Karibien, Thailand och Mangoyoghurten, och alla tre finns på vår E-lista med färgämnen som kan vara lösta i alkohol.

2 thoughts on “Yoghurt”

  1. Hej!
    Har du någon koll på vilka mejeriprodukter som är helal och inte?
    Jag håller på mer en uppsats och skulle behöva en lista, men verkar jättesvårt att hitta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *