Vad innehåller glass?

Vad innehåller glass?

Glassmaskiner har funnits på marknaden ett bra tag nu och det verkar inte som att människor blir mindre intresserade av att göra sin egen glass. Vad innehåller glass egentligen och hur enkelt är det att tillverka själv?

Tillverkning och innehåll

Egen gräddglass gör man enkelt genom att hälla ovispad eller löst vispad grädde långsamt i glassmaskinen och låta den frysa till lite innan man tillsätter bär, choklad eller vad man nu vill smaksätta glassen med. Till sist ställs glassen in i frysen och håller i många veckor.

Egen sorbet kan man också göra om man har glassmaskin. Då blandar man vatten med smaksättare och häller i glassmaskinen där man låter den bearbeta sorben tils dess att den har frusit till ordentligt. Om man inte har glassmaskin kan man istället använda en elvisp eller matberedare och vispa sorben lite då och då så att det inte bara blir ett tjockt smaksatt isblock (isglass).

Om man hellre vill köpa glass finns det många varianter att välja mellan. Förutom gräddglass, sorbet och isglass finns det även glass gjorda på mjölk och mjölkfria glassar som sojaglass. Dessa har mycket varierande innehåll, men vad man kan vara vaksam mot är vassle som ibland deklareras som vassle (mjölk) för att förtydliga var vasslet kommer ifrån för personer med mjölkallergier. Detta vasslepulver räknas som en ingrediens och tillverkas ofta industriellt som en biprodukt av osttillverkning. Ibland tillsätts även mono-och diglycerider av fettsyror (E471-E479). Fettsyror i glass kan ha vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. De flesta stora glassföretag använder sig enbart av vegetabiliska fettsyror och skriver ofta ut det helt (exempelvis: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E471)), men för de företag som inte skriver ut det kan man ta kontakt med företaget och fråga efter fettsyrans ursprung.

En del glassar innehåller förutom naturliga färgämnen (som rödbetsextrakt för jordgubbs eller hallonglassar) även syntetiska färgämnen som karmin (E120) (rött färgämne som tillverkas av löss och har rapporterats ge allvarliga allergiska reaktioner hos barn) och E140 eller E141 (gröna färgämnen som kan vara lösta i alkohol).

En del glassar kan även innehålla alkohol som vin, rom (i exempelvis Rom Russin), likör eller whiskey (Baileys) som smaksättare.

Exempel på olika sorters glassar från märken i Sverige:

GB Glace

GB mjukglass

GB Glace tillverkar många olika glassar sorterade under olika varumärken. Det finns inget varumärke som är helt fritt från vassle, däremot finns det enstaka glassar som är fria från vassle.

  • Big Pack finns i smakerna tresmak, ischoklad, vanilj och vanilj light. Alla fyra förpackningar innehåller vassle.
  • Vienetta är en dessertglass som finns i smakerna vanilj och choklad. Båda innehåller vassle.
  • GB Gräddglass finns i många olika smaker och storlekar på förpackningen. Endast smaken GB Gräddglass Gammaldags Vanilj (se bild ovan) är vasslefri.
  • Carte d’Or är en lite lyxigare mjukglass som också finns i många smaker och former. Tyvärr är det så att även dessa glassar innehåller vassle, förutom deras Carte d’Or Hallon Sorbet, Carte d’Or Svartvinbär Fruit Ice  och Carte d’Or Yoghurt Forest Fruit (se bild ovan)
  • GBs Styckglassar finns i oändligt många smaker och former och nya glassar kommer varje år, samtidigt som andra försvinner. Därför görs ingen genomgång av dessa i denna artikel. Istället bör man läsa på förpackningen varje gång man vill köpa sådana glassar i och med att många styckglassar innehåller vassle.

SIA Glass

SIA delar upp sina glassar i en mängd olika kategorier och underkategorier. Flera av dessa underkategorier (se bild nedan) innehåller mjukglassar som är helt vasslefria och även helt vegetabiliska varianter.

SIA glass

  • SIAs glassar av märkena Ekologisk gräddglass (KRAV-märkta förpackningar), Laktosfri Gräddglass, Berte Glass, Sorbet, Oatly, Glassbägare och Coupole (se bild ovan för exempel på glassar i dessa kategorier) samt flerpackglassarna Villgots ekologiska vaniljpinnar, Tarragona, Tummen & Laban och Putte är vasslefria och innehåller inga konstiga färgämnen (se bild nedan).

SIA flerpack

  • SIAs flerpackglassar Lilla Anna Frukt och Ispinnar och Hilda är isglassar och därmed vasslefria. Däremot innehåller de färgämnena karmin (E120) respektive klorofyllinkopparkomplex (E141).

SIA nonhalal

  • Alla SIAs glassar av märkena Sias Gräddglass (0.5 resp. 1.5 l) (ej KRAV-märkta), Världens glass och Marängswiss  samt flerpacksglassarna Glassbåt, Kolastrut, Plopp och Sandwich innehåller vassle. Se bild ovan för exempel på glassar inom dessa kategorier.
  • SIAs Sorbet Äppelcider (se bild ovan) innehåller äppelvin.

Triumf Glass

Triumf glass tillverkar både mjukglass, sorbet och styckglassar under olika varumärken. Ett par av dessa har helt vasslefria alternativ (se bilden nedan för vasslefria produkter i Triumfsortimentet).

Triumf

  • Bland Multipacksglassarna är det endast isglassarna Cola och Hallonis och de två smakerna av CARS (Cola och Jordgubb/ananas) som inte innehåller vassle (se bild ovan).
  • Märkena Müntzings Krögarglass och Bella Italia är vasslefria. Observera dock att Muntzings Hallonglass innehåller alkohol (se bild nedan) och att vissa smaker i Bella Italia-sortimentet kan innehålla alkohol eller olämpliga färgämnen.
  • Märket Glassmästarn har tre smaker som är vasslefria (Brownie, Gammaldags vanilj och Mjölkchoklad (se bild ovan)) och tre smaker med vassle (Hasselnöt, Himmelsk Röra och Rom Russin (som även innehåller alkohol) (se bild nedan)).

Triumf glassmästarn nonhalal

  • Bland hushållsglassarna innehåller märkena Triumf Glass Tårta, Triumf Glass (förutom Mango och Passionsfruktsorbet (se bild ovan)), Gammaldags Gräddglass och Mövenpick vassle.Se bilden nedan för exempel på glassar från dessa märken.

Triumf nonhalal

Ingmans

Tofuline

Ingmans står bakom märkena Åhus och Tofu Line som är en serie glassar gjorda på soja. Ingen av deras produkter innehåller vassle (se exempel på deras produkter i bilden ovan), dock innehåller ett par produkter E141 som är ett grönt färgämne som kan ha varit löst i alkohol (se bild nedan).

Tofuline nonhalal

Utländska märken i Sverige:

Ben & Jerry’s

BenJerrys

Ben & Jerry’s glassar finns i olika smakkombinationer av vanilj, choklad, kola, frukt och nötter. Glassen tillverkas på kondenserad mjölk eller grädde och innehåller enbart naturliga råvaror som smaksättare. Glassarna innehåller inga tillsatta färgämnen, vassleprodukter. Då denna artikel skrivs finns det inga glassar i det svenska sortimentet som innehåller alkohol.

Häagen-Dazs

Haagen-Dazs

Häagen-Dazs glassar finns i olika smakkombinationer av vanilj, choklad, kola, frukt och nötter. Glassen tillverkas på färsk grädde och innehåller enbart naturliga råvaror som smaksättare. Glassarna innehåller inga tillsatta färgämnen eller vassleprodukter, men det kan finnas produkter som innehåller alkohol. Se exempel på deras glassar ovan. Bilden nedan visar en produkt från det svenska sortimentet som innehåller alkohol (whiskey).

Haagen-baileys

Källor:

21 thoughts on “Vad innehåller glass?

    1. Kul att du har hittat hit!
      Varför skulle inte glass kunna vara halal? Eller varför skulle glass inte kunna vara inte halal?

  1. Hej Dan!

    Tack för din kommentar!

    Det stämmer att E471 kan komma från gris. Det kan även komma från andra ej halalslaktade djur eller från vegetabiliska produkter. I artikeln ovan har detta skrivits ut enligt följande:

    "Ibland tillsätts även mono-och diglycerider av fettsyror (E471-E479). Fettsyror i glass kan ha vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. De flesta stora glassföretag använder sig enbart av vegetabiliska fettsyror och skriver ofta ut det helt (exempelvis: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror (E471)), men för de företag som inte skriver ut det kan man ta kontakt med företaget och fråga efter fettsyrans ursprung."

    /Yasmin

  2. Hej Jasmin tack för din artikel men det finns lite funderingar över att är all glass som står vassle på haram eller är det vassle(mjölk) som är haram?

    1. Hej Sara!

      Tack för din fråga!
      Ibland står det bara vassle och ibland står det vassle (mjölk) på innehållsförteckningen för att förtydliga för ex. mjölkallergiker var vasslen kommer ifrån, men all vassle kommer från mjölk och är en biprodukt av osttillverkning.

      /Yasmin

  3. Hej Yasmin! Var roligt att du engagerar dig! Jag har en fråga, jag läste i en sidan om Lagnesse’s glass vilket är (GB glace) tror jag och där hade sidans administratör undersökt och tror att han hade meilat Lagnesse till slut skrev hen i sin sida att Lagnesse använder alkohol för arom, har du nångång meilat de, jag undrar hur får du fram dina källor? Eller använder de alkohol i Sverige också?
    Mvh

    1. Hej!

      Jag har inte kollat, men vet att nästan alla GBs glassar innehåller vassle, så det är tyvärr inte ofta jag äter någon glass från GB ändå.

      Hör gärna av dig om du kollar upp eller kan ta del av e-postkonversationen så kan vi uppdatera det här.

      /Mvh.

        1. Jag menar inte att GB glass inte är halal. De flesta av deras glassar innehåller vassle och vill man undvika vassle bör man inte äta de ovan listade glassarna. Observera att denna artikel är flera år gammal och att innehållet i glassarna kan ha förändrats över tid. För att vara säker rekommenderas var och en att själv läsa på förpackningen.

          Mvh.

  4. Salam Aleykom. Triumfs mango och passionsglass innehåller ju karotener? Går den att äta ändå? Och rice-glassen innehåller betakaroten, går den oxå att äta?

    1. Karotener kan antingen vara extraherade eller syntetiserade. Betakaroten eller karotener finns på vår lista över E-nummer som man kan vara försiktig med.

      Observera att denna artikel är flera år gammal och att innehållet i glassarna kan ha förändrats över tid. För att vara säker rekommenderas var och en att själv läsa på förpackningen.

      Mvh.

    1. GB glass Big Back innehåller vassle. Det är upp till dig att avgöra om du vill äta det eller inte :). Vänligen läs artikeln om vassle för att få mer förståelse för vad det är.

  5. Definitionsmässigt är ostlöpe ett extrakt från den fjärde magen hos idisslare. Ostlöpe innehåller en blandning av enzymerna chymosin och bovint pepsin, vilka alltid finns närvarande i ett ostlöpe. Ordet bovint kommer ur latinets bovinus som betyder oxe, ko d.v.s. kreatur. Ostlöpets enzymhalter varierar beroende på råvaran vid framställningen, med högre chymosinhalter i löpmagarna från yngre djur. Den fjärde och sista magen hos idisslare har t.o.m. namngivits, på svenska ”löpmagen”, efter sin förmåga att producera löpeenzymer. Ostlöpe kan även framställas ur löpmagen från andra idisslare tex lamm/får och killing/get. Dessa kallas då Ovint resp Caprint ostlöpe. Vassle är en biprodukt från osttillverkning och vid osttillverkning använder man löpe, med andra ord blir även vassle animaliskt om man har använt sig av animaliskt löpe

  6. Hej,
    Jag tycker att om du ska kalla något haram eller halal du måste komma med tydliga information. Du borde maila alla desssa företag och dubbelkolla med de. Jag vet så länge att GB glass och Triumfs göass använder sig av alkohol för att lösa ut aromer.

Kommentar? Lämna den här!

%d bloggers like this: