Skip to content

Vad är vassle?

Vassle är en väldigt populär ingrediens i glass, choklad, chips och bröstmjölkersättning och här på Svenskt Halalindex är det en av ingredienserna som gör att en produkt inte får Svenskt Halalindexlogon. Men vad är vassle och hur ser dess halalstatus ut egentligen?

This article is available in English.

Vad är vassle?

Vassle är det som blir kvar av vanlig mjölk efter att mjölken har koagulerats till ost. När osten koagulerar och bildar ostmassa kommer det alltid att finnas vätska kvar i mjölkblandningen och det är denna vätska som kallas för vassle. Vasslet kan sedan torkas och användas i andra produkter. Ofta används det som utfyllnadsmedel eller som ett billigare alternativ till mjölkpulver.

Är vassle halal?

Beroende på vilken lagskola man följer kan svaret variera. I Shafieskolan är vasslet halal endast om ostlöpet är halal. Det innebär att om ostlöpet kommer från halalslaktade djur eller om man har använt ystenzym i osttillverkningen så blir även vasslet halal. Tyvärr har båda dessa alternativ varit mycket ovanliga i Sverige, men nyligen har Arla börjat tillverka stora mängder ost med hjälp av ystenzym, så i framtiden är det mycket möjligt att vasslen från denna tillverkning också kommer ut på marknaden. Om denna vassle hålls separerad från vassle som kommer från traditionell osttillverkning så blir de produkter som använder sig av denna “halal vassle” också halal (om de inte innehåller andra ingredienser som gör att den inte är halal).

Sker ingen kemisk omvandling när mjölk omvandlas till vassle?

I det här fallet är frågan egentligen irrelevant eftersom mjölk i sig är halal och rent. Det som påverkar vasslets halalstatus är huruvida löpet är halal eller inte. Om löpet inte är halal klassificeras den som oren (najis) och kommer då att kontaminera mjölken som den reagerar med (och den resulterande vasslen) så att hela blandningen kommer att klassificeras som oren (najis). Denna status gäller då för både ost och vassle. Om löpet däremot är halal så är den ren och detta reflekteras sedan i både ost och vassle.

Om det finns halal vassle, varför kan inte produkter som innehåller vassle få Svenskt Halalindex-logon?

Det är många produkter som inte har Svenskt Halalindexlogon. Eftersom de företag som har kontaktats har hävdat att deras vassle kommer från svensk osttillverkning och det fram till förra året med få undantag används ostlöpe från icke-halalslaktade djur i svensk osttillverkning så är sannolikheten väldigt liten att vasslet är halal ur Shafieskolans synpunkt. Vidare finns det även en risk att halal vassle blandas med icke-halal vassle innan det säljs till producenten av dessa produkter. Läs mer om hur Svenskt Halalindex klassificerar produkter här.

11 thoughts on “Vad är vassle?”

 1. Jag förstår inte riktig dett med vasslepulver, t. exempel choklad som innehåller vasslepulver är det haram eller helal?

  1. Hej!

   Det beror på vilken lagskola du följer och hur försiktig du vill vara vad gäller ditt intag av mat. Om du till exempel följer Shafieskolan räknas vasslepulver som är ett resultat av osttillverkning med ostlöpe inte som halal om ostlöpet inte är halal. Om du följer en lagskola där ost är halal oavsett hur det tillverkas så är även vasslet halal.

   Mvh.

 2. Hej! Jag följer hanefi lagskolan. Är det halal om jag då äter chips som innehåller mjölkpulver, gräddfilpulver el vassle?
  Å
  Vänligen

  1. Hej!

   Tyvärr är jag inte så bra på Hanafis olika regler för mat. Det kan även finnas skilda åsikter inom en lagskola. Mjölkpulver och gräddfilspulver borde inte vara några problem i någon lagskola, men när det gäller vasslet kan du läsa på artikeln om vassle och göra en egen bedömning (eller fråga en imam som är specialiserad på hanafiskolan) om huruvida du vill/kan äta det eller inte.

   Mvh.

   1. Esselamu aleykum,
    Den största delen i Hanefi-skolan säger att all animaliskt (förutom gris) löpe är halal, oavsett om den är slaktad på Islamiskt sätt eller inte, då Imam Abu Hanifa har sagt att löpet inte blir najis/oren även om djuren dör och att enzymerna i löpet blir levande ett tag.

    Man baserar denna åsikt på informationen om att Profeten sallallahu aleyhi vesellem och följeslagarna radiyallahu anhuma ätit osten som tillverkats i andra städer och städer som erövrats, där folket även var majuser och icke-Muslimer.

    Så vasslepulver som kommer från ost som inte innehåller grislöpe bör vara halal enligt Hanefi-skolan. Jag kan även tillägga att användning av grislöpe är inte alls vanligt och att så länge du inte har informationen om att löpet kommer från gris så antar du att den inte är från gris.

 3. När jag läser din text tolkar jag som att man får vasslet av mjölken som koagulerats till ost. Hur kan detta vara haram? Mjölken är väl halal hur man än gör.
  Köttet är haram eftersom djuret inte slaktats rätt men det spelar väl ingen roll när det är mjölk det handlar om.

  1. Hej!

   Om mjölken koaguleras med hjälp av ett ämne som är halal är både ost och vassle halal. Problemet är att ibland används ämnen som inte är halal (som ostlöpe från kalvar som inte är halalslaktade) och då räknas det som att produkten är kontaminerad av något som inte är halal vilket leder till att inte heller produkten är halal.

   Mvh.

 4. Veronica Kristoffersson

  Jag är vegetarian och äter inte ost med löpe. Hur vet jag vilken vassle som är ok för mig att äta ? Vad är det för vassle i er Philadelphia ost ?

  1. Vi tillverkar inga produkter, inte heller Philadelphiaost. För att veta var vasslet kommer ifrån måste du kontakta företaget som tillverkar produkten.

  1. All vassle kommer från mjölk. Om det är halal eller inte beror på vad man har tillsatt i osttillverkningen för att erhålla vasslet. Mer information finns i artikeln ovan. Om riskakorna innehåller vassle så är det tillsatt (exempelvis för olika smaksatta riskakor) och du behöver kontakta företaget för att ta reda på var vasslet kommer ifrån så att du kan avgöra om det är halal eller inte. Men det finns såklart riskakor som bara innehåller ris och salt. Det är inga problem att äta dessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *