Skip to content

Potatischips

Senast uppdaterad: 27 april 2019 | Originalartikel: 30 juni 2013

Chips består av tunna potatisskivor som traditionellt friteras i olja eller med någon kryddning. De kommer i olika format såsom “lövtunna” och räfflade. Sedan den här artikeln först publicerades har massor med olika varianter och nya märken kommit ut i affärerna. Därför kommer här en uppdatering

De märken vi har gått igenom här är OLW, Estrella, ICA, Garant, Bjare och Lantchips och de ingredienser/tillsatser i chips som vi har letat efter i innehållsförteckningarna är vassle, ostpulver, smakförstärkaren E635 och färgämnena paprikaextrakt (E160c, Kapsorubin) och E160a (Betakaroten, Blandade karotener). En del av våra läsare har påpekat att aromer också kan vara lösta i alkohol. Därför visas här endast chips som inte innehåller några aromer och bör alltså vara säkra att äta för följare av de flesta (om inte alla) rättskolor.

Chips med Svenskt Halalindexlogo: OLW Balsamico Salt & Peppar, OLW Saltade, OLW Naturchips havssalt, Bjare chips varsamt saltade, Lantchips Original Salted, Lantchips original Sourcream, Lantchips original Sea Salt & Black pepper, Estrella Grillchips, Estrella Vicknings chips, Estrella Västkustchips Havssalt, Estrella Saltade potatischips, Lantchips

För de som vill ha en komplett lista av alla de chips som vi har gått igenom hittas dessa genom länkarna till respektive märke.

Observera att produkters innehåll kan förändras över tid. Innehållsförteckningen på förpackningen är den som gäller. Om du ser att någon av förpackningarna som har försetts med Svenskt Halalindex logo innehåller något från E-nummerlistan, vänligen informera oss så att vi kan vidareförmedla den informationen. Använd även kommentarsfunktionen.

Källor:

18 thoughts on “Potatischips”

  1. På deras hemsida finner man följande information:

   Ingredienser:
   Potatis, solrosolja, kryddblandning (salt, lökpulver, mjölkpulver, socker, naturlig arom, jästpulver (maltodextrin), persilja, vitlökspulver, surhetsreglerande medel (mjölksyra)).

   Allergiinformation
   Innehåller: mjölk* (*Mjölk och produkter därav)

   Om du vet mer om detta får du gärna informera oss 🙂

  1. Ostbågar innehåller ostpulver. Ostpulvret kommer från ost som sannolikt är tillverkad med ostlöpe. Om ostlöpet är halal är även ostpulvret (och ostbågarna) halal. I nuläget är ostlöpet sannolikt inte halal, men kontakta tillverkaren för att veta med säkerhet.

   1. Tack för svaret! Barak’Allahu feeki.

    Färgämnen då? Det innehåller 160a och 160c, är det halal? Haha saknar verkligen ostbågar höhö

 1. Hej!
  Många chips (om inte alla) innehåller jästextrakt – och extrakt kan ju komma från alkohol. Som jag har förstått så får vi inte konsumera alkohol (i mat) ifall de utvinns från druvor, russin och dadlar (samt om det inte berusar en), enligt hanafi-skolan. De chipsen som du säger är ”halal” innehåller b.la jästextrakt och arom. Har du kollat med företaget bakom chipsen för att se ifall dess extrakt har något med alkohol att göra med?

  Inom Shafi-skolan är all typ av alkohol som finns i mat förbjudet att konsumera, ifall jag har förstått det rätt.

  1. Tack Orhan för kommentaren! Jag ska försöka uppdatera sidan under sommaren. Det är tyvärr väldigt mycket att göra och väldigt lite tid att hinna med att göra det, så all hjälp tas tacksamt emot.

   Hör gärna av dig per e-post (se kontaktformuläret under menyalternativet QUESTIONS?) så kan vi se hur du kan bidra mer aktivt till sidan.

 2. Assalamu aleikum syster, jag undrar varför paprikaextrakt inte är halal att konsumera? Om jag har förstått rätt så har paprikaextrakt e-koden E160c och enligt appen ”Halal Check” är den koden halal.

  1. Salam!

   Ursäkta sent svar. För mer information om färgämnen, se https://halalindex.yasminshamsudin.com/e-nummer-color/
   Där ser du att det är tillåtet att extrahera ämnet med etanol (alkohol). Om något annat lösningsmedel används är färgen halal. Kontrollera med tillverkaren för att ta reda på vilket lösningsmedel som har använts.
   Vi säger inte att paprikaextrakt inte är halal, men det är möjligt att det inte är halal. Är man osäker kan man låta den vara.
   /Yasmin

 3. Asalaamo aleykum,
  Det står att olw och estrella sourcream & onion innehåller (vasslepluver, naturlig arom) är de halal att konsumerna?

  1. Vi kan kolla upp med OLW och Estrella om de vet ifall deras vassle kommer från löpefri tillverkning av ost, men tills dess undviker vi produkter som innehåller vasslepulver.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *