Skip to content

ACO hudvårdsprodukter

ACO är ett märke som har funnits länge och vi ser det ofta på apoteken. Senast var jag på ett apotek och plockade upp ett läppcerat medan jag väntade på min tur i kön. Och det innehöll glycerin, vilket ofta kommer från djurfetter. Men ACO lip cerat och BAMSE lipbalm innehåller bara vegetabiliska ingredienser och är alkoholfria.På ACOs hemsida hittar vi följande information:

ACOs kosmetiska produkter är inte officiellt klassade som veganska, men med undantag för Stay Soft Lips och Sun Soft Lips (som innehåller bivax), är alla ACOs kosmetiska produkter fria från animaliska ingredienser.

Miniderm, Propyderm och Calmuril, som är en del av vårt medicintekniska sortiment, innehåller cholesterol som från framställs från lanolin och kommer från fårullsfett.

ACOs hemsida: https://aco.se/faq-ingredienser

I kosmetiska produkter är det oftast bara glycerin/glycerol och alkohol som man behöver se upp med. Alkohol är i sin tur bara problematisk om det finns i någon produkt som ska vara kvar på kroppen. Alkohol i exempelvis tvål eller schampo sköljs bort med vatten och kräver inte så mycket funderingar som exempelvis en bodylotion, parfym eller smink. I ACOs ingredienskoll finns en ingrediens listad som alcohol denat, vilket betyder denaturerad (etyl)alkohol men i en genomgång av deras krämer och geler listade på deras hemsida hittar jag inte ingrediensen i någon produkt (om du hittar någon, säg gärna till!). Det kan också vara så att den denaturerade alkoholen är en av ingredienserna i den parfum som en del produkter innehåller. Parfymer kan dock även vara löst i olja och andra lösningsmedel. I ACOs produkter är det dock inte angivet.

Det bör påpekas att det kan finnas andra alkholer på innehållsförteckningen, men det är bara etylalkohol som räknas som orent (najs). Övriga alkoholer kallas xxx-alkohol på grund av sin kemiska sammansättning (se artikel om alkohol).

4 thoughts on “ACO hudvårdsprodukter”

  1. Hej!

    Glycerin/glycerol är INTE animaliskt utan är estrar utvunna ur vegetabiliska oljor och fetter. Det är en rätt vanlig ingrediens i veganskt hudvård. Dock kan det under processen möjligen tolkas som en form av alkohol (propantriol). Jag är inte kunnig nog ö ämnet att avgöra det

    1. Hej Anna!
      Mer information om glycerol och ursprunget till detta kan du hitta på Livsmedelsverkets hemsida: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sok-e-nummer/e-422—glycerol
      De skriver bland annat att glycerol: “Förekommer naturligt, bland annat kemiskt bundet i fett, varur det renframställs. Fettet kan komma från såväl växter som djur, till exempel gris. Kan också framställas syntetiskt.”
      Sedan finns det, som du säger, vegansk glycerol som då kommer från växter.
      Mvh,
      /Yasmin

    1. Hej Eleanor!

      Denna sida är för konsumentupplysning. Jag säljer inga produkter, vilket innebär att Halalindex inte har några halalcertifierade produkter.

      Mvh,
      /Yasmin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *