Det är alltid roligt att se vilket stort intresse det finns för halalfrågor i Sverige. För mig som driver den här hemsidan märks det både på besöksstatistiken, kommentarsfälten och den e-post som jag tar emot. Många är positivt lagda, men det finns även hel hel del oförstående och missförstånd om vad det innebär att något är halal och vad det innebär att jag nämner något som halal på den här sidan. Med detta inlägg hoppas jag att jag kan förtydliga vad denna sida är, och vad den inte är.
Vad är Svenskt Halalindex?
Svenskt Halalindex är den här sidan. Den drivs av mig som privatperson, frikopplat från någon organisation, myndighet eller stat. Svenskt halalindex är inte en officiell certifiering. Den märkning som syns på bilderna finns inte på de faktiska produkterna. Bilderna är till för att man snabbt ska få en överblick över vilka produkter som är halal, utan att behöva läsa en massa text. Målgruppen är i första hand mina föräldrar, resten av min familj, och mina vänner. Men andra är såklart välkomna att använda sig av informationen och bilderna när de gör sina val som konsumenter. Mer information om vad Svenskt Halalindex är kan man få här.
Vad betyder det att en produkt är halal?
I Islam finns det två beteckningar på mat och dryck, antingen är den tillåten (halal) eller så är den inte tillåten, eller förbjuden (haram). Det mesta som går att äta i världen är halal. Det är nog därför man oftare fokuserar på de saker som inte är tillåtna att konsumera – allt annat är ju tillåtet! Men här kan det bli lite förvirrande för den oinsatta. Många i icke-muslimska länder tänker att halal endast handlar om kor och hur de slaktas. Men så är det ju inte. Exempel på varor som alltid är halal är exempelvis vatten, mjölk, grädde, grönsaker, frukt och mycket mer. Enkelt sett kan man säga att allt som är vegetariskt eller veganskt och samtidigt alkoholfritt är halal. Och det är ju jättemycket saker! Men eftersom dessa produkter alltid är halal är det sällan de nämns – de är ju helt okontroversiella!
Vad betyder det att en produkt är haram?
För många praktiserande muslimer är det mer intressant att att veta vilka produkter som inte är tillåtna eller om produkter som ofta inte är tillåtna plötsligt blir tillåtna att äta. Det här gäller mest produkter som är processade, som ost, margarin, bakverk, smaksatta glassar, godis, tuggummin, osv. Dessa produkter kan bestå av blandningar av vegetabiliska och animaliska produkter och det kan vara svårt att som konsument veta om de kan ätas eller inte. Men ofta står det inte på förpackningen om exempelvis en fettsyra kommer från vegetabiliska eller animaliska källor. Då får man fråga tillverkaren för att ta reda på det. Betyder det att alla vegetariska eller veganskt märkta produkter också är halal? Inte nödvändigtvis. Förutom att det är vegetariskt/veganskt behöver produkten även vara fri från alkohol.
Men hur är det då med korna? Ja, när det gäller köttprodukter finns det ytterligare regler. Muslimer kan äta kött och kyckling, om de är slaktade enligt regelverket. De blir då halal, dvs tillåtna att konsumera. Om de inte är slaktade enligt regelverket är de däremot förbjudna att äta. I Sverige kommer animaliska fetter från djur som kan antas inte är slaktade så att de blir halal och därmed är alla delar av djuret, även fettet, förbjudna “haram” att konsumera.
Vad händer om något som är halal blandas med något som är haram?
Om man blandar något som är halal med något som är haram blir hela produkten haram, dvs förbjudet. Det är vad som sker i många processade produkter som bakverk, glassar, ostar, osv. Oftast är alla ingredienser utom en halal men eftersom det finns en otillåten ingrediens så blir hela produkten förbjuden. Här kommer syftet med denna hemsida och generellt för halalcertifieringar i världen in. Sidor som denna listar produkter som är helt fria från förbjudna ingredienser så att fler personer känner till dem och kan köpa dem i affärerna. Det borde väl vara fördelaktigt för alla?
om jag köper vegansk godis till en julfest, är godiset säkert halal då? det är ju så förnämligt märkt i butikernas godishyllor idag.
Hej Kerstin!
När det gäller halal produkter så är det en djungel att navigera sig igenom, vilket förmodligen är en av anledningarna till varför denna sida är så populär.
När det gäller godisk som är veganskt, så finns det en uppsjö av olika produkter, från mjölkfri choklad till gelatinfritt godis. Det är ett steg på vägen, men en del chokladprodukter innehåller alkohol, (ex. likör) och gelatinfritt godis kan innehålla färgämnen som E120, vilket tillverkas av insekter. I sådana fall är de inte halal.
Mvh,
/Yasmin
Vilken bra sajt för alla som behöver veta vad man ska köpa i mataffären. Själv är jag inte muslim men kom att tänka på att då alla grönsaker och frukter är halal, borde veganiserade recept passa bra att använda av muslimer. Det finns ju massor med god mat som folk omvandlat till veganska recept.
Stämmer det?
Hej Milla!
Det stämmer att veganska/vegetariska produkter ofta kan konsumeras av muslimer, så länge det inte finns alkohol i receptet.
Mvh,
/Yasmin