Skip to content

Är ost halal?

Om man är intresserad av islamisk rättslära och vill veta lite mer om hur de lärde resonerar kan man försöka leta reda på ost och dess halalstatus. Man hamnar då i en jungel av artiklar och foruminlägg, vilket kan vara väldigt förvirrande om man bara vill ha ett enkelt svar på sin fråga: Är ost halal?

Hur tillverkas hårdost?

Det finns många bra sidor där hårdosttillverkningen beskrivs i detalj. Om man inte är så intresserad av processen i sig utan vill få en översiktsbild över hur det fungerar kan den schematiska bilden nedan kanske vara till hjälp. Enkelt uttryckt tillverkar man ost genom att blanda mjölk med ostlöpe (som ursprungligen kommer från kalvmagar). Resultatet blir hård ost och flytande vassle.

Hur vet man ifall osten är halal eller inte?

Beroende på vilken lagskola man följer blir svaret olika. En diskussion om detta finns i artikeln Ostlöpe och vassle. Väljer man att använda Shafieskolans resonemang blir resultatet enligt bilden ovan- om kalven är halalslaktad blir löpet halal och så även osten och vasslet.

Finns det svensk ostlöpe som är halal?

I Sverige finns det bara ett företag som tillverkar ostlöpe, AB Kemikalia (se artikel om svensk osttillverkning). Bland de märken som AB Kemikalia levererar till finns bland annat de stora märkena Arla, Milko och Skånemejerier samt de mindre märkena Norrmejerier, Falköping, Gäsene och Boxholm. AB Kemikalias ostlöpe kommer inte från halalslaktade kalvar, vilket gör att ostar från ovanstående märken innehållande ostlöpe (ibland endast märkt som “löpe”) inte är halal enligt Shafieskolan.

Kan det finnas något annat man bör undvika i ostarna?

En del löpefria ostar kan innehålla färgämnet betakaroten (E160a) som kan ha varit löst i alkohol. Observera dock att inte all betakaroten nödvändigtvis är löst i alkohol och att det även finns syntetiskt framställd betakaroten som används industriellt. Kontakta tillverkaren för att ta reda på hur deras betakaroten är framställt.

Kan man inte äta ost i Sverige?

Det finns idag många alternativ till ostar med löpe, bland annat ostar med s.k “mikrobiellt löpe” eller “ystenzym” som inte kommer från kalvmagar. Det finns även helt löpefria ostar. Några ostar utan ostlöpe och betakaroten visas nedan. Om du känner till andra ostar, dela med dig i kommentarsfältet!

ost

Löpefria hårdostar

Ockelbo Svart 17% är en hårdost som är helt fri från både löpe, ystenzym och färgämnen. Osten tillverkas utomlands men förpackas i Sverige.

Valio tillverkar tre hårdostar: Polar samt Emmentaler blå och röd. Endast Emmentaler röd finns tillgänglig i butik. Osten innehåller termiserad mjölk, syrningskultur, salt och surhetsreglerande medel (E509).

Hårdostar med mikrobiellt löpe eller ystenzym

Ica Basic har en riven mozzarellaost som innehåller pastöriserad mjölk, salt, syrningskultur, mikrobiellt löpe och potatisstärkelse.

Arla Västan 10% är en KRAV-märkt ost som innehåller pastöriserad mjölk, salt, syrningskultur och ystenzym. Sedan hösten 2012 tillverkar Arla många ostar med ystenzym. Se artikel här för en lista på ostar från Arla utan löpe.

Ockelbo Pärs är en ost med “Prästost”-smak och säljs som block eller skivad. Observera att den skivade varianten innehåller löpe!

Källor:

13 thoughts on “Är ost halal?”

 1. I had sent a mail to Boxholm ost. And they answered me,

  _______

  Från: Anna-Karin Ek Hallén

  Skickat: den 26 februari 2013 08:22

  Till: Tomas Palmkvist

  Ämne: VB: About ostlöpe

  Hej,

  Ostlöpe is the same as rennet. An enzyme from one the stomachs of the cow (abomasum).

  Med vänlig hälsning

  Tomas Palmkvist

  Produktionschef

  Boxholm Mejeri AB

  Tel: 0142-293 332

  Mobil: 070-380 93 32
  http://www.boxholmsost.se
  _______

  They say "An enzyme from one the stomachs of the cow (abomasum)."

  I don't know good but isn't cow (abomasum) halal?

  I'm asking to guaranty.

 2. For more information about the views of some different schools you can have a look at the following link:

  http://yasminshamsudin.com/mat/ostlope-och-vassle

  Further discussion on the subject can also be found on that site. As you will see, the rulings will differ between different schools of jurisprudence (fiqh). On this website the target audience is primarily followers of the Shafie school of fiqh. If you are a follower of another school, please inquire about the regulations from an authority of your school.

 3. är ystenzym halal? vad är det för någonting? jag trodde den var inte halal så jag undvikt det. egentligen har jag inte ätit svenskt ost i Sverige nästan 9 år.. Tack för denna sida, jag kan äta svenskt halal certifikat ost nu.. 🙂

 4. Det stämmer bra att det är svårt för oss muslimer att hitta rätt bland osten i hyllerna, har frågat betjäningen på ica maxi i Karlstad om vilka oster som är rekomanderat. Fick tillsvar att det inte fantes, det tycker jag inte om.

  – Ola Svensson

  1. Tråkigt att höra om den dåliga betjäningen. Men de flesta ostar från Arla använder sig av ystenzym istället för löpe. De brukar finnas i alla ICA-butiker.

 5. Pingback: Vad Är Ost Gjort Av? - Kulinarisk blogg

 6. Pingback: Vad Är Löpe I Ost? - God mat och kaffe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *