Skip to content

Mandelmassa och marsipan

Uppdaterad 210908 med information om att ICAs vita marsipanlock numera innehåller glycerol (E422).

Uppdaterad 210908 med information om att Odenses mandelmassa inte längre innehåller etanol.

Påsken är en högtid då svenskar äter massvis med marsipan. Det är marsipanägg, marsipankycklingar och alla möjliga tårtvarianter med marsipan. Behöver man vara fundersam över innehållet?

Vad är skillnaden mellan mandelmassa och marsipan?

Man kan tillverka sin egen mandelmassa genom att skålla och finhacka mandel som vispas ihop med socker och äggvita, men i flera av de mandelmassor vi har tittat på i butikerna finns alkohol listad antingen som en ingrediens eller tillsats.

Marsipan kan tillverkas genom att blanda riven mandelmassa med vatten, smör, vetemjöl och florsocker, men industriellt tillverkas den ofta av mandel, socker och glukossirap.

Odense

Odensemarsipan

Odense har ett sort sortiment av bakprodukter. De har bland annat mandelmassa, färgad och ofärgad marsipan och färdiga marsipanlock:

 • Uppdaterad 210908: Odense mandelmassa LYX (lila förpackning i bilden) innehåller mandel(60%), socker, vatten, glukossirap, och konserveringsmedel (E202).
 • Odense mandelmassa (ej LYX) innehåller MANDEL (50%), socker, vatten, glukossirap, alkohol, konserveringsmedel (E202).
 • Odense marsipanlock innehåller socker, mandel (25%), vatten, glukossirap, invertsockersirap, stabiliseringsmedel (E415), fuktighetsbevarande medel (E1103) och färgämnen:
  • Det rosa tårtlocket använder E120, E160e och E160a
  • Det gröna tårtlocket använder E100 och E141 
  • Det blå tårtlocket E171, E120, E131
  • Det vita tårtlocket E171
  • Det ofärgade tårtlocket innehåller inga färgämnen
 • Odense marsipan (ofärgad och vit) innehåller socker, mandel (24%), glukossirap, vatten, och konserveringsmedel E202. Precis som marsipanlocken färgas vit marsipan med E171.
 • Odense marsipan (alla andra färger) färgas med samma färgämnen som marsipanlocken. Förutom ovanstående färger finns det även marsipan i färgerna gul (E100, E160a), brun (kakaopulver) och svart (E153)

ICA

ICA har också ett stort baksortiment. De har bland annat tre marsipanlock i olika färger, samt ofärgad marsipan och mandelmassa:

 • ICA mandelmassa innehåller sötmandel (50%), socker, vatten, konserveringsmedel (etylalkohol, kaliumsorbat).
 • Uppdaterad 210908: ICAs tårtlock innehåller bland annat stabiliseringsmedel (E422 (glycerol).
 • ICA marsipan innehåller endast socker, sötmandel (25%) glukossirap och vatten.

Först publicerad på Svenskt Halalindex 28 september 2015.

4 thoughts on “Mandelmassa och marsipan”

  1. Det kommer i framtiden, inshaAllah. De flesta tuggummin innehåller antingen gelatin, glycerol eller fettsyror (eller någon kombination av dessa). Det finns dock undantag, exempelvis V6 strong teeth Sweet menthol, sockerfritt White spearmint, White peppermint och V6 Dental care Lakrits och Melonsmak. Även V6 Fluor Sweet menthol är utan gelatin, glycerol eller fettsyror.

 1. Är pågens lussebullar halal, om inte finns det andra lussebullar som är halal? Har en saffransmunk i kylen med vanilj kräm, vill äta den men är den halal? Är dafgårdmunkar halal?

  1. Pågens lussekatter innehåller bara vegetabiliska ingredienser, så de borde vara ok.
   Dafgårds munkar innehåller E471 utan att specificera om det är vegetabiliskt eller ej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *