E-nummerlista

De flesta av oss har säkert stått i affären och läst innehållsförteckningen för att sedan försöka komma ihåg vilka E-nummer som var vilka. Kan jag äta E…? Gör man då en snabb sökning i sin telefon hittar man flera olika listor av olika längder och djup, men ingen är den andra lik. Hur ska vanliga människor då veta vilken av dem man ska följa?

Ett E-nummer är en kod som står för en tillsats som används i mat och färdiga produkter som bröd, glass, godis, osv. De används för att påverka en egenskap hos varan såsom hållbarhet, färg eller konsistens. E-nummer har även “vanliga” namn som ibland kan vara väldigt långa och krångliga, men som ibland ändå sätts ut i innehållsförteckningen istället för eller tillsammans med E-numret. Det är därför viktigt att både veta vilka E-nummer man inte ska äta OCH vad de står för.

Förutom E-nummer (som räknas som tillsatser) finns det ingredienser som man inte heller kan äta om man vill följa de islamiska matreglerna. Dessa ingredienser skrivs ut med hela sitt namn och det är lika viktigt att känna till dessa. Exempel är gelatin, löpe, vin, vassle, etanol, rom, likör, osv.

Nedan följer en lista på E-nummer som kan vara lösta i alkohol eller ha animaliskt ursprung. Namnet ges inom parentes om det är vanligt att hela namnet skrivs ut tillsammans med eller istället för E-numret. I denna lista finns även ingredienser som kan komma från eller ha blandats med animaliska produkter eller alkohol.

E-list

Observera dock att vissa namn kan dyka upp i innehållsförteckningen även om de är från vegetabiliska källor eller helt alkoholfria. Exempel på detta är:

  • Mikrobiellt löpe
  • Mono- och diglycerider av veg. fettsyror
  • Sojalecitin
  • Saftglögg

Det kan också finnas tillfällen när animaliska tillsatser eller ingredienser kommer från halalslaktade djur. Om djuret är halalslaktad kan även följande ingredienser ätas utan problem:

  • Löpe
  • Vassle
  • Kvarg

Har jag missat något eller har något blivit fel i listan? Hör av dig genom kommentarsfältet nedan!

4 Comments

  1. Salam Aleykom wa rahmatullahi wa baraktuh. Vad är skillnaden på paprikaextrakt och kryddextrakt (paprika)? Innehåller båda alkohol?

    • Salam!

      Jag skulle tro att det bara är två olika sätt att skriva samma sak. Det är inte definitivt att någon av E-numrena i listan innehåller alkohol, men de kan vara lösta i alkohol.

      Mvh.

    • Löpe från djur som inte är halalslaktade är inte halal enligt Shafieskolan. Se artikeln om ostlöpe och vassle för mer information.

Kommentar? Lämna den här!