Skip to content

Är Nutella halal?

Jag tycker väldigt mycket om Nutella. När jag var liten åt jag det hela tiden så det är inte så förvånande när det blev favoritpålägget här hemma. MEN. Är Nutella halal?

Nutella verkar tillverkas på olika sätt för olika marknader. Vi “privatimporterar” vår från Malaysia. Varje gång någon i familjen åker dit har vi ett outtallat avtal om att man köper med sig minst en burk till varje familjemedlem. Men varför köper vi den från Malaysia? Är inte svensk Nutella halal?

Om man tittar på Fererro Sveriges hemsida idag (den 7 augusti 2018) och tittar på Nutellas ingredienser så står det enligt följande:

Ingredienser

Socker, palmolja*, HASSELNÖTTER (13%), fettreducerad kakao (7,4%), SKUMMJÖLKSPULVER (8,7%), VASSLEPULVER, emulgeringsmedel: lecitiner (SOJA), vanillin.

*Läs mer här www.ferrero.se/palmolja

Problemet här är alltså vasslepulvret som jag har skrivit om flera gånger förut. Men det blir lite förvirrande för om man går in på Nutellas “officiella svenska hemsida” så finns inte vasslepulver listat som ingrediens. Här står det istället att Nutella bara innehåller 7 ingredienser:

Ingredienser
Socker, palmolja, HASSELNÖTTER (13%), SKUMMJÖLKSPULVER (8,7%), fettreducerad kakao (7,4%), emulgeringsmedel: lecitiner (SOJA), vanillin.
Man har alltså slutat använda vasslepulver i sina beredningar. Antagligen har inte moderbolaget Fererro hunnit med att uppdatera sin svenska hemsida med de nya ingredienserna, och i affärerna finns det fortfarande burkar med de gamla ingredienserna. Men idag så var vi på City Gross i Uppsala och då hittade vi flera burkar som inte innehöll vasslepulver. Alltså behöver vi inte längre importera Nutella. De går att köpa i den vanliga affären. Utan vassle.
Tags:

1 thought on “Är Nutella halal?”

  1. Undrar om du har någon text om aromer, vad följer du för åsikt angående aromer som löses i alkohol? Dvs där alkoholen inte finns naturlig utan tillsätts
    Uppdatera mer snälla!! Må Allah belöna dig för all arbete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *