I recept står det ofta “smör eller margarin”. Vad är egentligen skillnaden mellan de två? Och är det verkligen smör vi breder på smörgåsen?
Observera att den här artikeln uppdaterades med ny information den 20 Januari 2013 samt 4 Augusti 2013. Berörd text har markerats med “Uppdaterat 20 Jan 2013” samt “Uppdaterad 4 Augusti 2013”.
Tillverkning och innehåll
Industriellt tillverkas smör genom att kärna den pastöriserade grädden, sila av kärnmjölken och syra smöret innan saltet tillsätts.
Om man vill tillverka eget smör kan man vispa vispgrädde tills dess att man ser att grädden delar sig i en tjock, gul massa (smöret) och en klar eller vit vätska (kärnmjölken). Smöret smaksätts med salt och eventuella kryddor och håller flera veckor i kylskåpet.
Margarin är lite svårare att tillverka själv eftersom det ofta består av vegetabiliska oljor och tillsatser/ingredienser som gör att margarinet blir tjockare eller stelnar. Här finns en mängd olika ämnen som används av olika tillverkare. En del använder tapioka, som är en växt, medan andra använder sig av filmjölk eller gelatin. Läs därför noggrant igenom innehållsförteckningen, både vid köp av bordsmargarin (“smör” som man breder på mackan) och för bakmargarin. En annan tillsats som man kan finna i margarin är vasslepulver. I innehållsförteckningen kan det iblands stå deklarerat som vassle (mjölk) och är i s f ett förtydligande för personer med mjölkallergier. Detta vasslepulver räknas som en ingrediens och tillverkas ofta industriellt som en biprodukt av osttillverkning.
Exempel på olika sorters smör och margariner:
Smör och bakmargarin
De smör och margarin som visas på bilden nedan är fria från vassle och animaliska fetter (förutom de som finns naturligt i mjölk och grädde). Observera att de märken som visas finns i olika salthalter och att förpackningarna då har andra färger än de som visas nedan.
- Smör från Arla består endast av pastöriserad grädde, mjölksyrakultur och salt.
- Mat-och Bakmargarin från Ica består av vegetabiliskt fett (palm- och rapsolja), vatten, fermenterad skummjölk, salt, emulgeringsmedel (lecitin, veg E471, veg E472c), arom och vitaminerna A och D. Enligt ICAs kundtjänst använder man sig av solroslecitin medan skummjölken fermenteras med hjälp av bakterier. (Uppdaterat 20 Jan 2013)
- Smör från Valio består av grädde, salt och mjölksyrakultur.
- Milda Guld innehåller rapsolja, vegetabiliskt fett, smörolja, kärnmjölk, vatten, salt, emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), aroma, surhetsreglerande medel (citronsyra) och vitaminerna A och D.
- Milda mjölkfritt är helt vegetabilisk och innehåller vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vatten, salt, emulgeringsmedel (sojalecitin), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom och A- och D-vitamin.
Smörgåsmargarin
De smörgåsmargarin som visas på bilden nedan är fria från vassle och animaliska fetter (förutom de som finns naturligt i mjölk och grädde). Observera att de märken som visas finns i olika salthalter och att förpackningarna då har andra färger än de som visas nedan.
- Bregott från Arla består av smör (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur), rapsolja, vatten, salt och vitaminerna A och D.
- Lätt och Lagom är också en produkt från Arla, men den innehåller väldigt många ingredienser, bl a vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, salt, emulgeringsmedel av veg. fett, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel kaliumsorbat, arom, och vitamin A och D. Omega-3-versionen innehåller också fiskolja.
- Milda smörgåsmargarin innehåller vegetabiliska oljor (rapsolja, solrosolja, linfröolja), vatten, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, salt, emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.
- Flora smörgåsmargarin består av vegetabiliskt fett, rapsolja, kärnmjölk, vatten, salt, emulgeringsmedel (solroslecitin), vitamin A och D och arom.
- Becel matfett innehåller vatten, solrosolja, linfröolja, rapsolja, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse, salt, kaliumklorid, emulgeringsmedel (solroslecitin, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom och A- och D-vitaminer.
- Becel Oliv innehåller vatten, vegetabilisk olja, olivolja, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse (tapioka), salt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom och A- och D-vitaminer.
- Lätta innehåller vatten, vegetabiliskt fett, rapsolja, kärnmjölk, modifierad stärkelse, salt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsregulerande medel (citronsyra), arom och A- och D-vitamin.
Varningslista (uppdaterad 4 Augusti 2013):
- Mildas mat-och bakmargarin innehåller vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja 27% (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vatten, vassle (av mjölk), salt, emulgeringsmedel (sojalecitin), arom och A- och D vitamin. Enligt Mildas kundtjänst är vasslet troligtvis utvunnet vid industriell osttillverkning.
- Lätta Mini innehåller vatten (57%), vegetabiliskt fett (15%), rapsolja (12%), kärnmjölk (5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (1,5%), emulgeringsmedel (polyglycerolpolyricinoleat, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitamin.
Källor:
- Svensk Mjölk
- Mildas kundtjänst (telefonkonversation 2011)
- Mildas hemsida den 23 December 2012
- Arlas hemsida den 22 December 2012
- Valios hemsida den 23 December 2012
- Becels hemsida den 23 December 2012
- Lättas hemsida den 23 December 2012, uppdaterad den 4 Augusti 2013
- Floras hemsida den 23 December 2012
- ICAs kundtjänst (e-postkonversation) 9 Jan 2013
Mini Lätta innehåller gelatin. Men jag vet inte vilket ursprung den gelatin de använder kommer ifrån. http://www.latta.se/om-latta/produkter/mini-latta…
Salam!
Tack för den informationen! Vi har inte tittat på Mini Lätta, utan endast de förpackingar som finns på bilderna. Vi kan dock lägga upp den på varningslistan 🙂
Tack för information. Men om man köper bröd, kan man inte äta den p.g.a att de kanske innehåller margarin som innehåller gelatin?
Salam!
Om man läser innehållsförteckningen på bröd och andra bakverk kan man ofta läsa att de innehåller mono-och diglycerider av fettsyror (E471) som kan vara av animaliskt eller blandat ursprung, men jag har aldrig sett att de innehåller gelatin. De stora företagen som Pågen, Korvbrödsbagarna och Skogaholm använder sig av vegetabiliska råvaror i sina bröd. Läs på förpackningen eller fråga i butiken om det känns osäkert.